Вижте какво разказва Олга Жук

С падането на комендантския част жителите на Киев успяха да излязат навън и да си купят някои стоки от първа необходимост за първи път от дни. Защо една самотна майка от Киев не бяга въпреки войната и как убеждава малкият си син, че всичко ще е наред - разказва Анна-Мария Конова.

ВЪЛНА ОТ СЪПРИЧАСТНОСТ: Стотици българи заедно в помощ на бежанците от Украйна (ОБЗОР)

В четвъртък сутрин Олга Жук и хиляди киевчани се будят от мощните взривове. Оттогава тя и 4-годишният ѝ син не са излизали от вкъщи. „Синът ми спеше два дни във ваната. Казах му, че сме нападнати от пирати от Русия. Това са руснаци. Те стрелят по хора. Ще бъдем принудени да отидем при баба или да се скрием в пещера. Нашите скривалища в мазето са много влажни, така че банята се е превърнала в пещера. Той го приема като игра. Тогава влезе в раницата и поиска да го заведа до пещерата. Често казва, че има остри зъби и ще захапе руснаците, нападнали земята ни. Той израства като воин”, разказва Жук.

Тя показва как изглежда улицата пред дома ѝ няколко дни след началото на войната и след отмяната на комендантския час в града.

„Абсолютно тихо е. Днес е първата вечер, в която успяхме да поспим. Нощта премина спокойно без нито един взрив”, каза Олга Жук.

Преговорите Русия-Украйна очертаха точки на възможен напредък

Престрашава се да излезе за кратко, за да купи най-необходимото - мляко за сина си.„Успяхме да влезем в един малък магазин. Не всички магазини работеха. Държим вкъщи много замразени продукти. Купих на сина ми и пуканки, защото много обича”, добавя тя.

Днешните преговори дават надежда за мир за Олга, но тя не смята, че трябва да бъде на всяка цена. „Тук спахме спокойно, но районът около Харков е залят с кръв. Ние всички искаме мир. Искаме децата ни да се върнат в училище, хората по работните им места, но никой не иска мир, какъвто Путин иска. Украйна да изчезне и да се превърнем в Русия. Затова ние се защитаваме”, коментира тя.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.