Тя трябва да излиза извън традиционното ни мислене, смята директорът на Националната пациентска организация

„На прага сме на реформа, която е необходима в България. Тя трябва да излиза извън традиционното ни мислене”. Това коментира в предаването „Здравей, България” д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Очаква се днес на заседание на здравната комисия в парламента да бъде обсъдена и реформата за премахване ролята на личния лекар. Предложението е част от заложените промени в здравния сектор. Мотивът е, че до края на годината трябва да заработи електронното досие. Достъп до него ще имат всички специалисти и това би могло да изключи нуждата един пациент да се обслужва само от един лекар.

„Идеята е българският пациент да има възможност да отиде, при който специалист пожелае, спрямо нуждата му в този момент, и да не е задължен да минава през общопрактикуващия лекар. Дава се възможност да си избират различни лекари всеки път. И целта е да се облекчат самите лекари”, заяви д-р Хасърджиев.

Според него идеята няма да бъде приета скоро, преди това ще има обсъждания.

„Абсолютно е наложително да има къде пациентите да се обръщат денонощно. Не знам как ще бъде организирано и политически, и експертен. При всички случаи това, което имаме в момента, не устройва нито пациентите, нито лекарите”, каза Хасърджиев. „Всички се натъкваме на това как майки с деца ходят посред нощ, чудят се към кого да се обърнат. Нещо трябва да се промени. Човек трябва да има достъп до специалист, който му трябва”, коментира д-р Хасърджиев.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.