„Неизменна остава подкрепата ни и за европейската перспектива на Грузия и Молдова“, каза още тя

България последователно в годините е подкрепяла европейската перспектива на Украйна. Това каза външният министър на България Теодора Генчовска на форум в София.

Обсъждат разширяването на ЕС към Западните Балкани на форум в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Очакваме ЕК в най-кратки срокове да оповести препоръка за предоставяне на статут на страна кандидат за членство в ЕС на Украйна. Задействането на тази препоръка обаче ще зависи от държавите членки и готовността им да действат на висотата на очакванията. Неизменна остава подкрепата ни и за европейската перспектива на Грузия и Молдова“, каза Генчовска.

По думите й в същия този дух България винаги е подкрепяла европейската перспектива на всички шест държави от Западните Балкани. Според нея тя е най-мощният двигател на преход към демократично управление и пазарна икономика в региона.

Зеленски предаде официално попълнения въпросник за членство на Украйна в ЕС

Външният ни министър посочи, че "интеграцията сама по себе си не може да се разглежда като антидот, който е в самите ценности, в цивилизационния избор, а не в механичното институционално присъединяване".

„Всяко ускоряване на интеграционния процес следва да бъде съпътствано от съответно ускоряване и прилагане на тези ценности. Противното би могло да доведе до недопустим и по същество пагубен компромис с европейските принципи. Това включва правата на човека, добросъседство, изграждани на лоялни партньорски и предсказуеми отношения“, каза външният министър.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС