Коментар на експерти

В студиото на „Здравей, България” експерти коментираха фалшива новина ли е тази, че големи икономики като Германия и Италия ще отворят сметки в рубли или става обратното – Русия се е уплашила, че може да загуби свои клиенти и променя условията за плащания на газ.

„Към днешна дата няма нито една преведена рубла за получаване на природен газ. Това кой е открил тези сметки и кой ги управлява са допълнителни въпроси, които не са маловажни. Русия иска да разедини Европа максимално много”, заяви енергийният експерт Васко Начев.

„Става дума за това, че търгуват фирми. Важно е кога плащането се смята за извършено. Рублата не е конвертируема. Когато искате да се плаща така, както е определила курса Руската централна банка, всъщност искате българската, италианската компания или който и да е, да прави онова, което иска Путин”, обясни икономистът Красен Станчев.

И двамата са на мнение, че оттук нататък „Газпром” ще се бори за потребители.  

„Най-хубавото нещо, което се случи е, че „Газпром” е на опашката спрямо другите, които се борят за пазарен дял. Поведението им ще бъде различно оттук нататък. Потреблението на природен газ и нефт е изключително спаднало”, допълни Начев.

„Газпром” сега ще моли да има договор не само с България, а и с всички останали страни”, поясни Станчев.  

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.