Мерките за енергоспестяване на домакинствата засега са доброволни

Правителството на Испания нареди на всички предприятия да ограничат температурата, а на магазините да изключват осветлението си през нощта, тъй като страната се опитва да пести енергия на прага на зимата, съобщи „Politico”.

Според приетия в понеделник указ температурата на климатичните инсталации не може да поддържа температура под 27 градуса през лятото, а отоплението не може да надхвърля 19 градуса през зимата, а осветлението на витрините на магазините трябва да се изключва след 22:00 часа.

Подобни мерки вече са въведени за сградите на публичната администрация, докато за домакинствата те засега са доброволни. "Светът е обърнат с главата надолу, имаме война в Европа", обяви във вторник министърът на екологичния преход на Испания Тереса Рибера. По думите ѝ това са специални усилия в извънреден момент. 

Испания очаква този ход да ѝ помогне да постигне целта си за намаляване на потреблението на газ със 7% в съответствие с поетите миналата седмица ангажименти като част от по-широкообхватно споразумение на ЕС, което има за цел да намали търсенето на газ преди зимата на фона на очертаващата се енергийна криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна.

Миналата седмица министрите на енергетиката на ЕС се договориха за споразумение, което може да наложи задължително разпределение на газа в целия блок в случай на недостиг на доставки през зимата, както и доброволно намаляване на търсенето на газ с 15% до март.

Мадрид се противопостави на първоначалното предложение на Еврокомисията, а Рибера оглави коалиция от предимно южноевропейски държави, които се обявиха против плана с мотива, че той не отчита адекватно различните национални енергийни миксове, търговски връзки и степента на зависимост от руския газ.

Премиерът на Испания призовава да не се носят вратовръзки, за да се пести енергия

За разлика от много други държави-членки на ЕС Испания има ограничена зависимост от руския газ, като през 2020 г. само 10,5% от вноса е бил от Москва. Природният газ съставлява малко под една четвърт от енергийния микс на Испания за същата година.

Инициативата от понеделник дава на бизнеса седем дни, за да се адаптират към новите мерки, които могат да бъдат облекчени в случай на екстремни температури и ще бъдат в сила до ноември 2023 г. Очаква се през септември правителството да стартира и по-мащабен план за непредвидени ситуации и икономии на енергия.

Но не всички са доволни от плановете.

Исабел Диас Аюсо, председател на Община Мадрид и изгряваща сила в консервативната Народна партия заяви, че законът няма да се прилага в испанската столица. "Мадрид няма да изгаси осветлението", каза тя. Според нея този указ "поражда несигурност и отблъсква туризма и потреблението. Той предизвиква мрак, бедност и тъга."

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС