ДАНС е започнала проверка преминал ли е товарният автомобил през страната ни

Със заповед на премиера Гълъб Донев Държавна агенция „Национална сигурност” е започнала проверка преминал ли е товарният автомобил през страната ни. Уведомена е и прокуратурата. Европейският съюз застана зад България, определяйки като лишени от достоверност твърденията на руската страна, че камионът, взривил моста в Крим, е тръгнал от България. Говорител на Европейската комисия заяви, че не може да се има доверие на разследването, което Русия провежда.

Руското разследване: Камионът, взривил Кримския мост, се е качил на ферибот от Бургас

Преди експлозията на Кримския мост палетите, за които се твърди, че съдържат експлозив, преминават през няколко държави. Според руските източници една от тях е България. Те са натоварени на камион, който е качен на ферибота от Бургас до Грузия. Оттам продължава към Армения, където стоката е оформена митнически. После се връща през Грузия и навлиза в Русия.

„Вече установихме маршрута на камиона - това е България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Освен това са установени превозвачите – лица, участвали в организирането на движението на този камион. С помощта на оперативни служители на ФСБ беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака, и хора, които действат на територията на Руската федерация”, заяви Александър Бастрикин.

ДАНС проверява маршрута на камиона бомба на Кримския мост

Кримският мост е ключово съоръжение. Изграден през 2018 г., той свързва анексирания Крим с останалата част на Русия. Важен е и от гледна точка на военните доставки. Заради това и президентът Владимир Путин посочи Украйна като извършител. „Току-що ми докладваха, че няма никакви съмнения, че това е терористичен акт, насочен към унищожаване на критично важна гражданска инфраструктура на Руската федерация. Авторите и изпълнителите са украинските специални служби”, каза президентът на Русия Владимир Путин.

Бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов е категоричен, че България няма никакво участие и не трябва да бъде замесвана. „Според мен България нарочно е вкарана в информационните кампании на Русия, тъй като Русия много отдавна се опитва да представи НАТО като воюваща с Русия, което не е така. Изключвам всякаква роля на български служби или български лица в този атентат. Това, че камион е минал през България, абсолютно не може да навява на мисъл, че България е замесена в този случай”, каза Божилов. Според него независимо кой е замесен в експлозията на моста, потърпевша ще е Украйна. „Вече се атакуват цивилни инфраструктурни обекти в Киев, Одеса, Харков, в други градове са ударени електроцентрали, топлоцентрали. Ясно е каква е задачата - да се причини максимално страдание на украинското население и по този начин да се принуди ръководството им към отстъпки”, добави бившият зам.-военен министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.