Той се проведе в Зала 1 на НДК

Българската художествена гимнастика отбеляза своя 70-годишен юбилей с грандиозен спектакъл. Той се проведе в Зала 1 на НДК.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Благодаря на Бог, че в тези тежки за спорта времена ми даде вяра, сили и енергия да бъда начело на този велик спорт с толкова велики жени. За мен това е чест", каза Илиана Раева. Тя получи почетен знак от президента на Република България, който й беше връчен от Георги Александров, съветник по младежта и спорта на държавния глава.

В двучасовото шоу участие взеха ансамбълът, слечелил златен олимпийски медал от Токио 2020 и наследничките им, който вече триумфира със световна титла още в дебюта си на планетарен шампионат по-рано тази година. Зрителите се насладиха още на майсторството на героинята от надпреварата в София - Стилияна Николова.

Бяха почетени всички олимпийски медалистки, световни и европейски шампионки в историята на българската художествена гимнастика. Повечето от тях бяха в залата. На челните редове седяха Илиана Раева, трикратните световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, както и двете най-успешни треньорки Нешка Робева и Весела Димитрова.

В края на спектакъла олимпийските шампионки от Токио 2020 подариха на Илиана Раева златен медал от Игрите в японската столица, а преди това бяха подготвили специално видео послание. Бронзовите медалистки от Рио 2018 Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова пък връчиха на президента на федерацията сертификат за звезда от съзвездието Риби, която ще носи името на Илиана Раева.

"България винаги е била и винаги ще бъде империя в художествената гимнастика. Но тук е една жена, която заслужава да притежава цялата вселена. Затова ние й подаряваме звезда с нейното име", каза Християна Тодорова, която връчи на Раева сертификата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.