Протестите там продължават

На фона на протестите в Съединените щати заради смъртта на чернокож мъж, разпуснаха полицейското подразделение в Мемфис. Част от него са петимата полицаи, обвинени за побоя до смърт на Тайър Никълс.

„Мисля, че беше абсолютно необходимо и от съществено значение за семейството му. Моята грижа занапред е да се уверя, че няма да създадем друго полицейско подразделения и просто да го наречем по друг начин. Трябва да сме сигурни, че преструктурираме всичко, което е свързано с този тип единици, които влизат в общностите и тероризират хората”, каза градският съветник на Мемфис Джей Би Смайли.

Напрежение и протести в САЩ заради видео с брутален арест на чернокож мъж (ВИДЕО)

В четири видеоклипа, публикувани в петък, се вижда как те нанасят побой на жертвата, въпреки че мъжът изглежда не представлява заплаха. Смъртта му е поредният случай, в който полицията използва прекомерна сила срещу чернокож и предизвика нова вълна от протести.

„Имало е твърде много пъти, когато моите хора, толкова много други бедни общности са били набелязани и малтретирани. И не е редно. Предполага се, че това е система, която ни защитава, която ни осигурява безопасност. Но вместо това ни убива, убива ни. Невинни животи, които току-що са започнали зрелостта си. Така че това не е честно”, твърди Тринити Уилямс, която е жител на Мемфис.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.