Колекцията прет-а-порте е вдъхновена от три дами: Катрин Диор, Жулиет Греко и Едит Пиаф

Мария Грация Киури представи новата си колекция по време на седмицата на модата в Париж. Широки поли със средна дължина, подчертана талия, флорални щампи, ръкавици и токчета: жената на Dior черпи силата си от свръхженствения гардероб от 50-те години на миналия век, примесен с духа на пънка. 

„Напълно различна е представата, която имаме за 50-те години. Особено  за мен, защото докато гледам американски филми, осъзнавам как по онова време ситуацията в Европа е била много различна от тази в САЩ. След края на втората световна война жените е трябвало да изградят  живота си наново. Мисля, че времето е било невероятно, защото е вдъхновяващо как са се борили да реализират своето изкуство”, заяви Мария Грация Киури, креативен директор на Dior.

След творенията висша мода, посветени на Джозефин Бейкър през януари, колекцията прет-а-порте на Dior е вдъхновена от три впечатляващи дами: сестрата на дизайнера Катрин Диор - член на съпротивата, цветарка и бизнесдама, която отказва да се омъжи, музата на екзистенциалистите Жулиет Греко и популярна певица Едит Пиаф.  

Dior с почит към Джозефин Бейкър и свободата на 20-те години

„Жените, които представят най-добре духа на Париж са някои от най-популярните дами, които са били клиенти на Dior,  Джулиет Греко беше невероятна певица, една от интелектуалките на своето време,  Едит Пиаф е истинска икона, а Катрин Диор символ на смелостта”, сподели още Киури.  

По време на ревюто моделите се движеха под звуците на емблематичната песен "Je ne regrette rien" сред лъкатушещата футуристична сценография на гигантско цвете, проектирано от португалската художничка Жоана Васконселос.    

За сезона есен-зима 2023 г. тази непокорна и  противопоставяща се на времето женственост е изразена чрез избора на новаторски материи. Черните рокли и поли са изработени от плат с нишки от неръждаема стомана, които създават намачкан и релефен ефект.  

Пепитените сака имат жилетка, която може да се сваля. Това позволява да се носят по различен начин в зависимост от времето и повода.  

Решенията на дизайнерката допълват аксесоари като перли, ръкавици и плътни, черни ленти за глава. 

Сред гостите на ревюто на Dior бяха актрисите Чарлийз Терон, Гал Гадот и Мейзи Уилямс и моделът Ел Макферсън.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.