Задържани са двама българи

Полицията в Бургас разби депо за нелегално преминаващи през страната ни мигранти. То се намира в постройка към животновъдна ферма в карнобатското село Сърнево, съвсем близо до магистрала „Тракия”. При акцията там са открити шестима мъже, които чакали да бъдат отведени до магистралата и оттам към София и границата със Сърбия. Мигрантите казват, че са от Мароко. Задържани са двама българи, които участвали в трафика.

„Освен че са им подсигурили подслон, са им давали храна и вода. Обгрижвали са ги и в чисто медицински план, тъй като голям процент от откритите са били с наранявания в областта на краката”, обясни Цветелина Рандева-говорител ОД МВР /Бургас.

Депото действало от около месец, като двамата арестувани посрещали мигрантите на предварително зададена локация. В Сърнево живеят основно възрастни хора. Разказват, че виждат ежедневно бежанци и непознати коли.

„Това е от няколко месеца. Нямам спокойствие, притеснявам се”, споделя Марина, жител на Сърнево.

Някои от хората съжалявали мигрантите и им давали храна и вода.

„Ходят боси, със скъсани дрехи. Нямат пари да си купят храна”, споделя Тонка Златева, жител на Сърнево.

Двамата задържани са неосъждани, пожелали да сключат споразумения с прокуратурата.
Районният съд в Карнобат вече постанови 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от по 5000 лева за обвинените.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.