Безплатни изследвания за тях - от следващия месец в София и Пловдив

Ако през последните 6 месеца често се чувствате отпаднали и имате проблеми със съня, вие най-вероятно сте поредната жертва на синдрома на хроничната умора или пък сте преболедували коронавируса и сте с така наречения дълъг COVID или пост-COVID синдром.

А какво всъщност представляват тези синдроми и дали страдате от някой тях? От следващия месец желаещи може да се изследват напълно безплатно в Медицинския университет в Пловдив и в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Болница край Велико Търново лекува пост-COVID проблеми с минерална вода

„Синдромът на хроничната умора е едно сложно както биологично, така и психологично състояние, което се наблюдава повече от 6 месеца при някои хора”, каза проф. д-р Мариана Мурджева, ръководител на Катедра по микробиология и имунология и ректор на МУ-Пловдив.

Тя обясни и какви са част от симптомите. Първият е силна умора, придружена с  мускулни и ставни болки. Вторият симптом е неразположение след умствен или физически труд, както и след емоционален стрес. Третият симптом е неспокойният сън.

Проявяват се и симптоми като припадъци и чувство на неразположение, когато човек стои прав, както и затруднения с вниманието и концентрацията.

„Тук ще се прави изследване на имунната система, на цитокиновия профил, ще се търсят хронични вирусни инфекции, изследване на чревния микробиом и оксидативния стрес. Това ще ни позволи да получим богата картина за това какви са промените в човешкия организъм при хронична умора и пост COVID”, обясни проф. д-р Христо Тасков, изследовател в Научния институт на МУ-Пловдив.

Повече гледайте във видеото. 

Безплатни изследвания ще се извършва на две места:

Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“- и НИМУ на Медицински университет-Пловдив: тел. 0877 842 487 и имейл CSF@mu-plovdiv.bg

Национален център по заразни и паразитни болести-София: тел. 02 943 56 36 и имейл imlab@ncipd.org

За повече информация:

Проект за изследване на синдром на хроничната умора и пост-COVID вижте ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.