Ръст на гласовете „Не подкрепям никого”

Ръст на гласовете „Не подкрепям никого”. Такава е равносметката след изборите на 2 април. Според данните на ЦИК при обработени близо 100 % от протоколите - квадратчето „Не подкрепям никого" са отбелязали 108 667 души. Този брой гласове на практика надвишава подкрепата за последната партия, която минава 4 процентната бариера и влиза в 49-ото Народно събрание. Така беше повдигнат въпросът - трябва ли да има законова промяна, за да може хората, които са избрали да не подкрепят нито една от формациите - все пак техният вот да участва в разпределението на мандатите в пленарната зала.

На 2 април с гласа си Цветан Цветански заявява, че „Не подкрепя никого". И днес забелязва, че тези като него са над 108 000. Смята, че резултатът е счупен, защото ако „Не подкрепям никого" беше партия, то тя минава 4 процентната бариера и ще има място в пленарната зала.

Избралите „Не подкрепям никого”: Млади, образовани жени от големите градове

„Тези 4% трябва да участват в разпределението на мандатите, по този начин един парламент може да се окаже вместо с 240 души, с 228”, казва Цветан Цветански.

Така за да бъде изборът справедлив, иска законодателят да помисли за това.

„Аз нямам проблем да бъда под 4-те процента с моята си борба. Но ако сме над 4-те процента, поставям въпроса. А поставям и другия въпрос - ако наесен този процент при така поставените неща нарасне на 51 %, тогава какво правим, легитимни ли биха били едни избори?”, пита Цветански.

И докато едни редят местата в парламента, то други редят възможните коалиции за управление след изборите.


Според социолози първите две формации трябва да намерят изход в рамките на 49-ото Народно събрание.

„На ПП-ДБ ще им е трудно да бъдат в кабинет на малцинството - винаги ще има някой, който няма да им позволява реформи”, коментира Евелина Славкова.

„ГЕРБ ще бъдат много пластини, ще се предложи формула по Христо Иванов - да направим правителство с експерти, не политици, а приемливи експерти и да се опитаме да направим обсъждане на съдебната реформа преди да говорим за правителство”, смята Андрей Райчев.

Но смятат, и че партиите ще бъдат предпазливи предвид наближаващите местни избори.

„Ако Борисов се съгласи на формула с Корнелия Нинова и Карадайъ, той може да не се съгласи, но Нинова би се съгласила ми се струва да управляват, трябва неговите противници да му подарят един термометър да си измери температурата Андрей Райчев

„Защо да влезеш в една обществено неприемлива коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП и то преди местните избори? По-скоро ако трябва да избира и няма избор - няма да избере тази коалиция, а ще предпочетат избори”, каза Евелина Славкова.

Избори или редовен кабинет - предстои да разберем, след като партиите нарушат следизборното мълчание.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.