Наесен бихме могли да имаме променена Конституция, допълни той

Този състав на ВСС не бива да взема ключовото решение за избор на следващ главен прокурор. Най-добрият вариант е да се направят конституционни промени и след преформатиране на квотите на ВСС, новият състав да избере наследник на Гешев. Наесен бихме могли да имаме променена Конституция. Това каза за "Твоят ден" адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. 

"Изборът на Гешев, неглижирането на доста аргументираните предложения на двама правосъдни министри за предсрочното прекратяване на мандата му, светкавичното произнасяне по следващото предложение и назначаването на Сарафов - това са притеснителни знаци от ВСС", коментира Янкулов. 

Янкулов: Смяната на Гешев е целяла Сарафов да заеме поста за известно време

По думите му Следствието не бива да бъде вадено от прокуратурата. "Това е прибързано и неаргументирано юридически предложение. На НСлС отпадна необходимостта да му се дава повече независимост, когато Гешев беше освободен. Можеше да бъде уважено ветото на президента. Следствието не трябва да се превръща в крайъгълен камък на бъдеща правосъдна реформа, то е структура, която при нас има традиции, но до голяма степен е загубила своето значение - прокурорът има пълно процесуално ръководство над разследването", обясни той.

По казуса "Осемте джуджета" Янкулов подчерта, че правосъдният министър иска да вземе институционално решение, защото той се отразява на доверието в съдебната власт. "Ако ВАС, пред който Славов е повдигнал въпроса за избора на Сарафов, се съгласи с доводите му, решението ще бъде обявено за нищожно като взето от некомпетентен орган", посочи Янкулов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.