Вижте кои партии обявиха кандидатите си

Започват да стават ясни имената за битката за кмет на столицата. Днес „Възраждане” представиха своя кандидат. Те залагат на Деян Николов.

Целта на „Възраждане” - балотаж и след това - кметският стол.

„Целта, която си поставяме, е спечелване на изборите. Участие на балотаж и първо място на балотажа. Група от поне 15 общински съветници и пълна промяна в концепцията за управление на София”, заяви Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане”.

По образование Деян Николов е икономист. В момента е депутат от „Възраждане” и организационен секретар на партията. През юли миналата година той регистрира като търговска марка името „Костя Копейкин”. Николов днес посочи, че има различна философия за управлението на града.

Деян Николов е кандидатът на „Възраждане” за кмет на София

„Тя не облагодетелства една малка бизнес група, а гледа интересите на всички столичани. Философия, която не съсредоточава целия ресурс в централната част на София, а го разпределя справедливо, включително крайните квартали - почистването и инфраструктурата там”, каза Деян Николов.

За повече правомощия на районните кметове се обяви преди седмица кандидатът на широкото дясно обединение, което застана зад Васил Терзиев. В първото си телевизионно интервю номинираният за кмет на ПП-ДБ, „Спаси София” и „Екипът на София" посочи, че е през годините е получавал редица политически предложения и посочи, че централна за него е образованието.

Васил Терзиев е кандидатът за столичен кмет на ПП-ДБ и „Спаси София”

„Ако не оправим този проблем, ще продължаваме да страдаме от всички други. Много е важно децата ни да прекарват време в училище в една хубава среда. Не само вътре, но и извън него”, заяви Васил Терзиев.

Очакванията са БСП да издигне като кандидат за кмет синдикалиста Ваня Григорова. Тя заедно с шефа на столичните социалисти Иван Таков получи кметски номинации от БСП - София.

„Преди около месец бяха проведени разговори с мен, първите дойдоха от БСП-София. По-скоро до момента не е ясно докъде стигат разговорите с другите леви формации, доколко те са склони да се провежда политиката, която на мен ми се провежда”, заяви Ваня Григорова.

НЕОФИЦИАЛНО: Първи имена на възможни кандидати за кмет на София

„Много се надявам, че и други партии в ляво, ще проявят разум, за момента имаме първоначални  разговори”, каза Иван Таков.

 Неофициално - отговор от Григорова се очаква в средата на юли. Ако тя не съгласи да бъде кандидат за кмет, то БСП ще издигне Иван Таков. Акцент в кампанията на левицата ще бъде прекратяването на концесии, повече детски градини и социални услуги.

„ Независимо дали ще бъда кандидат, или не, трябва да се спрат процесите на концесия, приватизация и outsourcing, на спазаряване на обществото и обществените отношения въобще”, заяви Григорова.

От ГЕРБ не разкриват кой е техният кандидат. С голяма вероятност обаче ще бъде издигнат Георги Георгиев. В момента той е председател на Столичния общински съвет, като често замества кмета Йорданка Фандъкова при контрола на важни инфраструктурни проекти.

А докато партиите избират кандидати, столичани имат идея за какъв човек биха гласували. Нямат предпочитание дали да бъде жена или мъж. Искат да работи за гражданите, да е един от тях.