По думите му през различните граници дрогата се мести в различни превозни средства

България е в челната десетка по употреба на амфетамини и метамфетамини в Европа. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ в „Митница София“.

Откриха марихуана за над 1 млн. лв. в София (ВИДЕО)

"Имаме доста задържания на канабис в камиони. През различните граници дрогата се мести в различни превозни средства. Затова обикновено се пренася в сакове - по-удобни са за прехвърляне", заяви още Бакалов. 

Според него наркотичните вещества са с богат асортимент. "Голяма част от съставките за производството им са на свободна продажба в аптеките. Интернет търговията и пратките спомагат за бума на производство на наркотици в домашни условия. Откритата 219 кг марихуана на стойност над 1 млн. лева, която задържаха митнически служители преди дни, е селектирана за проверка и разкрита на "Митница София", обясни той. 

По думите му в момента Европа е най-големият пазар за наркотици на света. "Започнаха да се произвеждат канабис, метамфетамини, амфетамини и дори хероин. Това направи Европа един от най-големите пазари. САЩ пък са най-големите консуматори. Канада е един от най-големите производители на марихуана, а 90% от задържанията у нас са с крайна дестинация Турция. Испания пък е основен износител на канабис. Трафикирането на големи количества наркотици се извършва с морски контейнери. Това значи, че има сериозна логистика", разкри Бакалов. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.