Това стана ясно след лидерската среща между двете формации

След месеци боксуване, преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за назначенията във властта дадоха първи резултати. Двете формации се разбраха за ръководствата на регулаторите, част от областните управители и председатели на комисии.

Консенсус има около кандидатурата на ГЕРБ за председател на Сметната палата - бившият председател на парламента Димитър Главчев. Съгласие е постигнато като управител на БНБ да остане Димитър Радев, отново по предложение на ГЕРБ. Областните управители на София и Пловдив ще са по предложение на ПП, а заместниците - на ГЕРБ.

Кирил Петков: Димитър Радев ще получи нашата подкрепа за управител на БНБ

Изненадващо, лидерите на управляващите формации се събраха на среща в Народното събрание. Резултатът - започват да попълват вакантните държавни позиции.

„Очакваме техните хора - да ги дадат. Аз съм посочил само едно име досега - на Димитър Радев. Честит рожден ден му казвам днес, защото знаете, че това е перфектен банкет. На Кирил Петков за областните управители му казах да дадем пример. Аз съм водач в София и Пловдив - дайте вие ваши областни управители. Ние ще дадем зам.-областните и да тръгнем”, коментира Бойко Борисов.

„Този тип процес започва да се движи и ние настояваме и мисля, че имаме разбиране, че ще внимаваме за всяка кандидатура, ще имаме прозрачни дискусии в нашите групи”, добави Кирил Петков.

След като първата процедура се провали, започва нова и за избора на управител на Здравната каса. „Има съгласие между нашите парламентарни групи, че до момента на избора на управител и подуправител, ще изпълнява длъжността настоящият подуправител”, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Консенсус има и за председателите на комисии. „Тежестта в Министерския съвет е повече в „Продължаваме Промяната”. Тежестта в комисиите трябва да е повече на ГЕРБ. По този начин да има позитивен ефект на конкуренцията. От самото начало имаме разбирателство, че КВЕС, по европейските въпроси, най-вероятно ще бъде при нас. А голямото мнозинство от комисии ще бъде при тях”, посочи още Петков.

Борисов обяви, че е готов на преговори и за кандидатурата за кмет на София. „С мен никой не е говорил по такива теми. И ние ще играем с наш кмет. Разбира се, ако имат дясноцентристки блок, който да е в синя София, да си остане синя София - съм готов на разговори”, подчерта лидерът на ГЕРБ.


Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook