Всички задържани са постоянно пребиваващи у нас

Полицията в Бургас разби група за разпространение на наркотици в „Слънчев бряг”. В нея участват само чужденци - шестима нигерийци и двама души от Гана. Всички са постоянно пребиваващи у нас. Групата е наблюдавана от два месеца.

ГОНКА В МОРЕТО: Зрелищно преследване на наркодилъри в Испания (ВИДЕО)

Седем са задържаните за 72 часа, осмият се издирва от полицията. Повечето са с криминално минало - за трафик на хора и разпространение на наркотици. Сред тях е бившият футболист на Левски Майкъл Тевия, играл два сезона в родното първенство. Всички арестувани са със статут на законно пребиваващи у нас.  

„Най-характерното за тях е използването на тайници за съхранение на наркотици, по централната алея на „Слънчев бряг”. Тайниците се сменят всеки ден - заровени на плажа”, заяви старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас. 

"Има строга йерархичност, конспиративност и много трудно може да се проникне в тяхната група", разказва Мануел Манев, зам.-окръжен прокурор на Бургас

Действията им са били набюдавани близо два месеца. Групата разпространявала три вида наркотици на територията - марихуана, кокаин и екстази. 

Един от задържаните обикалял периметъра с велосипед, следял за цивилни и униформени полицаи, за да подсигури спокойната дейност на пласиращите наркотиците. Те подбирали клиентите си, като се целяли предимно в чужденци. "Цената се определяла и от състоянието на алкохолното опиянение на клиента", допълни Калоян Калоянов. 

Сделката се сключвала с един от разпространителите, а дрогата доставял друг от групата. Адвокатите на задържаните твърдят, че клиентите им са несправедливо задържани.

"Нямат нищо общо с тези обвинения.Не са участвали в никаква организирана група и в тях не са намерени никакви вещества", каза адв. Димитър Марковски.

От полицията обаче обясниха, че при обиските на квартирите им са открити наркотици и сума от 20 хил лева.