3700 са задържаните незаконно пребиваващи граждани у нас

„Междинните статистически данни за периода от 1 август до 25 август, свързани с разпространение и държане на наркотични вещества, са както следва – проведени общо 401 специализирани полицейски операции. Задържани са 612 души. Разкрити са 21 лаборатории за производство на наркотични вещества. Образувани са 479 досъдебни производства”, посочи Кангалджиев. И добави: „Беше разкрита високотехнологична лаборатория с огромен капацитет за производство на синтетични наркотици. Лаборатория с такъв капацитет и такъв вид техника не е задържана досега. Възможностите на тази лаборатория в рамките на седмица са били да обработва 1000 литра прекурсори, в последствие преработвани в метамфетамин”.

Това заяви старши комисар Димитър Кангалджиев, зам.-директор на ГДБОП на брифинг на Специализираното междуведомствено звено между Прокуратурата на България и МВР за подпомагане на разследването по досъдебни производства, на който бяха представени резултатите от работата на звеното. 

Откриха пет ниви с канабис в две области у нас (ВИДЕО)

„Създаването на звеното се явява като отговор на завишените изисквания на обществото за подобряване на противодействията на държавата срещу определен вид престъпления. Според съвместната заповед на гл. прокурор и министъра на вътрешните работи, звеното се състои от представители на ВКП, представители от ръководния състав ГДБОП – старши комисар Димитър Кангалджиев, зам.-директор на службата, представители на ГДНП – Ангел Папалезов, началник отдел „Криминална полиция” и прокурор Асенов от ВКП.

Целта звеното е подпомагане на разследвания, извършени от организирани престъпни групи или отделни лица, свързани с производството, преработването и разпространението на наркотични вещества. От друга страна престъпления, свързани с незаконно превеждане на хора през страната. То ще събира, обобщава, анализира и оценява информацията по делата, с цел установяване на проблеми и слабости в работата. Съответно ще работи и за подобряване на ефективността”, заяви Илиян Рангелов, прокурор от ВКП. 

Според Папалезов основният проблем е районът на РДГП - "Елхово". "Това е между Средец и Елхово. Той е най-труден за патрулиране, най-труден за контрол с технически средства и, естествено, там е най-голямата гъстота както на полицейски сили, така и на мигрантски маршрути", обясни той.

Акция на „Гранична полиция”: От началото на годината е унищожен 1 тон конопени растения

Все повече ставали чуждите граждани, занимаващи се каналджийство у нас. Уговорките за нелегалния превоз ставали в затворени групи в социалните мрежи.

„Стотици служители патролират ежедневно по зелената ни граница. Има ресурс и организация по пътната ни мрежа. Целта е задържане на нелегални групи мигранти. Резултатите са близо 3700 задържани незаконно пребиваващи граждани. Най-често те са от Афганистан, Сирия, Мароко и Пакистан. 220 образувани производства. Страната ни е един от основните пътища за трафик, за съжаление”, посочи Ангел Папалезов и добави, че се очакват промени в законите, за да бъде дейността на институциите по-ефективна.

Повече гледайте във видеото.