Властите определиха случилото се като терористичен акт

Рано тази сутрин, след дълго преследване, белгийската полиция застреля заподозрения за убийството на двама футболни фенове в Брюксел. В близост до него е открито оръжието, което е използвал при атаката. Властите определиха случилото се като терористичен акт и повишиха нивото на опасност до най-висока степен.

СТРЕЛБА В БРЮКСЕЛ: Издирват радикализиран ислямист, убил двама футболни фенове

Малко след седем вечерта изстрели отекват на пет километра от стадиона, на който след малко ще започне мачът между Белгия и Швеция. Няколко мъже в жълто-сини фланелки се оказват на най-неподходящото място в най-неподходящия момент. „Трима души се отправят към нещо, което трябва да е един прекрасен футболен празник. Двама от тях загиват, а третият е ранен при брутална терористична атака”, коментира министър-председателят на Белгия Александър де Кроо

Властите се впускат в преследване на нападателя - 45-годишен мъж от тунизийски произход, който е пребивавал нелегално в страната и преди е създавал проблеми на полицията. Във видео в социалните мрежи мъжът твърдял, че е вдъхновен от ИДИЛ и е боец на Аллах. „Това са страхливци! Целта на нападателите са били специално шведските фенове, които са дошли в Брюксел за мача с Червените Дяволи”, заяви белгийският премиер.

След новината за случилото се шведският национален отбор отказва да доиграе мача и срещата беше прекратена след първото полувреме. Тъй като по това време нападателят още е на свобода, часове наред футболните фенове не можеха да напуснат стадиона. По-късно полиция ескортира запалянковците.

Италианската полиция задържа двама души, заподозрени в участие в терористична група

Белгийската прокуратура уточни, че не намира връзка между атаката и ситуацията в Израел. По-вероятно е нападателят да е искал да отмъсти на шведски граждани заради изгарянето на Корана в Стокхолм. Поругаването на свещената книга на мюсюлманите и редицата заплахи, които последваха, провокираха шведските власти да повишат риска от терористични атаки в страната още през август.

Европа има горчив опит с подобни атаки. Само преди броени дни Франция обяви най-висока степен за тревога след атаката с нож, при която един учител загина, а двама бяха тежко ранени. По-късно бомбени заплахи затвориха Лувъра. Европа остава нащрек заради опасенията, че ситуацията в Близкия Изток може да доведе до заплахи за сигурността и на континента.