Темата коментираха д-р Николай Брънзалов от БЛС и Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки

Продължават проблемите и споровете около нововъведението антибиотици и лекарства за диабет да се предписват само с електронна рецепта. Равносметката за изминалите 48 часа е, че всяка втора рецепта не е изпълнена в аптеката. Според фармацевтите най-често до проблем се стига заради невъзможността да заменят липсващите предписани лекарства със същите, но на друг производител, или с различен брой таблетки.

„БЛС настоява на сайта на Министерството на здравеопазването да бъдат публикувани всички лекарства, с които в момента България разполага. Оказа се, че това било страшен проблем, не могат да ни информират”. Това заяви д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на УС на БЛС.

По думите му, ако това беше факт, след като се въвеждат 2 групи лекарства, които ще бъдат изпълнявани само с електронна рецепта, то сега лекарите щяха да знаят какво могат да изпишат на пациентите.

СИГНАЛИ ЗА ГРЕШКИ: Е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет объркаха лекари и зъболекари

„Когато се отпуска електронна рецепта по НЗОК, за разлика от т. нар. бяла за свободно изпълнение е, че Касата заплаща, когато се изпълни рецептата в аптеката. А в случая пациентът заплаща цената на медикамента”, заяви Брънзалов.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов обясни откъде идва проблемът: „Сега някои лекари разбраха, че антибиотици съществуват в различни опаковки. Те имат различни НЗИС номера. Така когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, той трябва да се даде точно от 5, а не от 7 таблетки, например. Софтуерът не ни позволява да го дадем, въпреки че лекарството е едно и също”, заяви Костов.

Медици: Има риск хиляди онкоболни да останат без животоспасяващи лекарства

Той допълни, че има разлика между регистрираните в България лекарства и наличните. „Фармацевтът е този, който знае какво има в момента. Това е много динамичен процес, защото едни лекарства ги няма в момента, след 2 седмици други ги няма. Няма система, която да показва наличните лекарства", каза Костов.

В позиция до медиите от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства изразиха притеснението си от многобройните сигнали от пациенти, които излизат от аптеките без лекарства, въпреки че такива са внесени от Европейския съюз, но са с различен код от този, който изписва лекарят. Проблемът е видим и от статистиката за изминалите 48 часа.

Докато лекари и фармацевти се оплакват, че въведените електронни рецепти им „връзват ръцете” за работа вече трети ден, на пациентите се налага да разчитат преди всичко на късмета си, за да попаднат на аптеката, която може да изпълни предписаното. Данните на Лекарския съюз показват, че за два дни са издадени около 26 хил. рецепти. Едва половината от тях обаче са били изпълнени. 

Сред десетките пациенти на Д-р Гочева е и 4-годишният Атанас, за когото лечението с антибиотик е неизбежно. "Отпаднат, с подути лимфни възли. Очакваме и направление за кръв, електронан рецепта и всичко, както си е по реда”, каза Теодора Минчева, майка на Атанас. 

И тъй като време за губене нямат, отиват в най-близката аптека. „Имаше антибиотика в случая, но ако го нямаше какво правим? Връщаме се отново, пак чакаме за нов антибиотик", посочи Минчева. 

Д-р Хасърджиев: С е-здравеопазването се пренебрегва комуникацията с пациенти, лекари и граждани

Не всички пациенти имат късмета на Атанас и майка му, твърдят от Лекарския съюз. „За 2 дни са издадени около 26 хил. електронни рецепти, 12 500 по тях нещо е отпускано, останалите 50% не се знае какво е станало с тях. Контролът по отпускане на медикаменти в България е нула. Много аптеки са буквално магазини”, каза Брънзалов.

От Лекарския съюз смятат, че ако публично се знае за наличностите на лекарствата, спънки с електронните рецепти няма да има. 

До средата на ноември от здравното министерство ще събират информация за проблеми в системата, с които вече трети ден се сблъскват пациенти, лекари и фармацевти. "Просто не може да си представите за какво иде реч. Смятам, че или трябва да отпаднат електронните рецепти, или просто да се улесни начина, по който се изписват", съобщи Д-р Захаринка Гочева.