Това се случи с редица инициативи в цялата страна

България отбеляза Деня на народните будители с инициативи в цялата страна. По традиция пред Президентство, държавният глава Румен Радев прие строя на националната гвардейска част. Под звуците на химна беше издигнати националният флаг. 

В словото си Румен Радев заяви, че духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка и единството на нацията.

Румен Радев: Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството и силата на нацията
 
На церемониите в президентството присъстваха премиерът Николай Денков и председателят на НС Росен Желязков.

Празникът на народните будители е празненство на свободния и просветлен български дух, написа патриарх Неофит в официално обръщение за празника. Такъв празник може да има само народ, който не познава примиренчеството и съзнава важността на своята духовна, културна и държавна традиция, пише още патриархът.

 

Откриха паметник на братя Миладинови в Благоевград (СНИМКИ)

От днес ще бъде активен и специален уебсайт, посветен на Апостола на свободата - Васил Левски. Той е дело на Държавна агенция „Архиви“ и съдържа информация, създадена от собствената ръка на Апостола или тази на негови близки съратници. 

В Пловдив има десетки събития, сред които шествие с концерти и разнообразни инициативи за деца, ученици и студенти. Шествие от хуманитарната гимназия в града ще премине през главната улица и ще стигне до Военния клуб. На стълбите на Каменица, шествието ще бъде поздравено от Хора на пловдивските момчета.