Шест инвестиции отпадат

Днес България получи положителна оценка от Европейската комисия за промени в бюджетните линии на инвестиции по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). С промените се отразява намаленото безвъзмездно финансиране от ЕС и се намалява рискът от загуба на средства поради физическа невъзможност на изпълнение в рамките на периода на допустимост до август 2026 г. 

ЕК одобри измененията в Плана за възстановяване на България

Промените включват значително намаляване на финансирането на проекта за закупуване на системи за съхранение на електрическа енергия. Също и забавени през последната една година инфраструктурни проекти в областта на железопътния транспорт, управлението на водите и биоразнообразието, държавната администрация и здравеопазването. Шест инвестиции отпадат от НВПУ, като се оценяват възможностите за тяхното финансиране от други източници.

Такава актуализация се налага, защото през 2022 г. Европейската комисия преизчисли алокацията на България с малко под 10% – от 6 268 706 000 евро на 5 688 778 600 евро. 

Предстои Съветът на ЕС да разгледа одобрения от ЕК план и се очаква той да бъде официално приет на следващата среща на министрите на финансите от ЕС.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС