За тях разказва Voice of America

Десетки семейства с деца все още живеят в близост до фронтовата линия в Запорожка област в Украйна. И въпреки продължаващата война, тези семейства отказват да се евакуират. За тях разказва Voice of America (VOA).

Село Приморское в украинската Запорожка област се намира на около 25 километра от окупираното от Русия село Василовка. Владимир, жител на Приморское, който подобно на други участници в тази история не е посочил фамилното си име, казва, че животът му е в постоянна опасност.

"Обстрелват ни всеки ден, и през деня, и през нощта. Обстрелваха и снощи, и преди два дни, а преди това загина съседът ми.", казва той пред VOA.

ВЗАИМНИ АТАКИ: Взривове в района на Ростов и повреден склад за зърно в Измаил

Въпреки нападенията в Приморское все още живеят около 1500 души - в сравнение с 4000 преди руската инвазия. Тук има и семейства с деца, включително Халина, съпругът ѝ и седемте ѝ деца на възраст от 2 до 15 години.

"Децата не искат да си тръгнат. Те ходят на училище тук - онлайн, но все пак. По-големите помагат на по-малките" , казва Халина.

Докато съпругът ѝ е на работа, Халина върши домакинска работа и се грижи за децата. Семейството има четири кози, крава и няколко птици. Тя казва, че не могат да изоставят животните.

Халина споделя: "Мисля, че когато имаш собствена земя, се опитваш да не я напускаш до последния момент. Някои напускат и после се връщат. Ние също си тръгнахме за малко и се върнахме, а аз мисля, че никога повече няма да си тръгна."

Децата на Халина прекарват по-голямата част от дните си навън. След почти две години война те вече не се крият, когато чуят сирената за въздушна тревога.

В помощ на бойците на фронта: Двама украинци преработват автомобилни двигатели в коли за евакуация

Заради честите обстрели Приморское често остава без електричество. Друг проблем е водата, която местните жители взимат от язовир Каховка. След като язовирът се срути през юни, това, което някога е било водоем тук, в Приморское, сега е само тръстика и локви, разкрива VOA.

Обстрелът може и да не ги плаши, но настъпващата зима ги плаши. Тази година правителството няма да помага с набавянето на дърва за огрев, казват служители на местната администрация.

Анна Синковска от село Степнохирск споделя:

"За съжаление тази година няма държавна програма, но се обърнахме към шест благотворителни фондации. Обръщаме се към когото можем, надявайки се, че някой ще помогне с набавянето на дърва за огрев и палети, нещо, което можем да използваме, за да се стоплим. Но все още няма нищо официално".

Източник: "Вести"