Грубо се изкривяват правилата на парламентарната демокрация, заяви той

Вчера управляващото мнозинство прие всичките закони, които бяха заложили, при грубо нарушаване на правилника. Рейтингът на парламента се срина след събитията в понеделник.  БСП няма да участва в подобни борби, защото те са обида за гражданите и рушат доверието в парламентаризма. Това каза депутатът от БСП Атанас Зафиров в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Това, което вчера сътвориха от „Възраждане“ е псевдо-опозиционна дейност, защото налива вода в мелницата на управляващите, каза той. По негови думи в рамките на деня законите са приети без дебати.

Бюджетната комисия прие окончателно Бюджет 2024 г.

Начинът на говорене на „Възраждане“ е опасен, но той е провокиран от управляващите, които налагат авторитарен стил на ръководене на държавата, каза политикът. „Започнахме да се превръщаме от полуавторитарна държава при управлението на ГЕРБ в парламентарна диктатура. Управляващото мнозинство започна да диктува правила в ресори, които не би трябвало да бъдат отговорност на парламента“, заяви Зафиров.

 Депутатът каза, че бюджетът е приет без дебати и с видими слабости. Той допълни, че и Конституцията ще бъде приета „на инат“ въпреки сериозния отзвук в обществото. Грубо се изкривяват правилата на парламентарната демокрация, заяви Зафиров.

Депутатите гледат на второ четене промените в Конституцията

За промените в Конституцията той каза, че страната ни се отказва от суверенитет с приемане на двойното гражданство. Другата слабост е опитът да бъде овладяна прокурорската власт с въвеждане на института на политическия комисар.