Преди дни ИА "Медицински надзор" назначи допълнителна проверка по случая

Eкипите на Клиниките по неврохирургия и детска реанимация, Отделението по педиатрия, Лабораторията пo трансфузионна хематология в "Пирогов“ излязоха с отворено писмо по повод смъртта на 15-годишната Даная. На 8 януари стана ясно, че Изпълнителна агенция "Медицински надзор" назначава допълнителна проверка по случая.

"Като лекари, борили се за живота ѝ по време на престоя в болницата, можем да заявим, че са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход", заявяват от болницата.

Извършват втора проверка за смъртта на Даная, чиито органи спасиха няколко живота

"Пациентката е консултирана своевременно от множество специалисти, включително хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и др. Терапията за основното, хематологично заболяване е започната още в деня на постъпването и е продължила и през следващите дни, включително с преливане на кръв и кръвни продукти. Направени са всички необходими консултации, консилиуми, динамично проследяване, периодична образна диагностика и мониториране на жизнените клинични и лабораторни параметри", посочват още от "Пирогов".

Те обясняват, че основното заболяване на пациентката е дефицит на фактор VII на кръвосъсирването, както и че то се съпътства от второ хематологично заболяване – имунна тромбоцитопенична пурпура. И двете заболявания, независимо едно от друго, нарушават силно възможностите на организма за кръвосъсирване, поради което тези пациенти са с многократно повишен риск от неконтролируеми кръвоизливи във всички части на тялото. Хирургични интервенции при тях са осъществяват само при крайна необходимост.

Фондация "Даная" на протест заради Клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ

"С цялото уважение към личната мъка на засегнатите от тази трагедия, призоваваме обвиненията към екипите от болница „Пирогов“ да се основават на реалните факти и обстоятелства. Призоваваме този трагичен случай да не се превръща в инструмент за публичен линч, саморазправа и постигане на лични цели. Нека да останем обединени около каузата за по-добро детско здравеопазване, за която работим и стоим всички. Отдавна", завършват от болницата.

15-годишната Даная почина през пролетта на 2023 г. Близките ѝ решиха да дарят органите ѝ. С бъбреците на момичето двама души получиха шанс за нов живот, а 17-годишно момче вече вижда благодарение на нейните очи.