САЩ определиха хутите като глобална терористична организация

Американските военни извършиха още една атака срещу ракетни площадки в контролираните от хутите райони. Атаките дойдоха, след като Съединените щати нарекоха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути като “глобална терористична организация” след седмици на ракетни и безпилотни атаки срещу международни кораби в Червено море и Персийския залив, съобщава Voice of America (VOA).

В сряда САЩ нарекоха бунтовниците хути “терористична група” след около 30 атаки срещу международни морски пътища от средата на ноември. „Ако хутите спрат атаките, можем да преразгледаме решението“, казва Джон Кърби, директор на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност. 

След иранските ракетни удари: Хората в Ирак се страхуват за сигурността си

„Хутите трябва да се запитат каква част от способностите им искат да бъдат намалени и разрушени в светлината на тези незаконни безразсъдни и опасни атаки“, казва генерал-майор Пат Райдър, прессекретарят на Пентагона.

„Това е неоколониален проект, в който Ислямската република участва, за да установи проксита и да пробие дупки в арабското сърце на Близкия изток, за да може да ги накара да се бият с идеалния идеологически противник на Ислямската република, който е еврейската държава в Близкия изток”, смята Бенам Бен Талеблу от Фондация за защита на демокрациите. 

Генералният секретар на ООН призова за деескалация на напрежението в Червено море

Иран доставя незаконни оръжия на подставени лица в Близкия изток: в Газа, Ливан, Сирия, Ирак и Йемен, предава VOA. Този месец силите на САЩ са конфискували няколко усъвършенствани конвенционални оръжия, предназначени за Йемен, произведени от Иран. Иран отрича да е снабдявал хутите с ракети, въпреки многократните доказателства за противното.  

Техеран извърши смъртоносни ракетни удари в Ирак и Пакистан тази седмица, разгневявайки своите съседи. Исламабад отзова иранския си посланик, след като жителите на Иран в северния кюрдски регион започнаха масови протести, пише още Voice of America.


 

 

Източник: vesti.bg/Voice of America