Много малко жители на италианския град се занимават с изработката на красивите украшения

Маските са „запазена марка” на карнавала във Венеция. Тази дълголетна традиция обаче е застрашена. Причината – останали са само шепа местни занаятчии, които знаят как да правят маски на ръка. Повечето от великолепните украшения вече се изработват в чужбина.

„Важно е да се уловят всички детайли. Направата на една маска отнема около седмица”, казва един от малкото останали венециански майстори - Тобиа дал Осто. Той е категоричен – маските не крият истинската същност на човека, а точно обратното – те са средство да покажеш себе си.

Гъста мъгла и пъстри маски в навечерието на ежегодния фестивал във Венеция (ВИДЕО)

Фамилията на Тобиа е тази, която през 70-те години възражда традицията на карнавала във Венеция. Той е бил забранен векове наред, още откакто Наполеон завладява града.

Сега семейството изработва уникални маски не само за участници в пищното събитие, но и за всеки желаещ да си купи уникална творба. Цените на маските варират между 30 и няколко хиляди евро. На туристите се предлага и работилница, в която може да участват в изработката на собствения си аксесоар.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase