Реакцията идва, след като съдът пусна под домашен арест шофьора

Протест в София, след като стана ясно, че шофьорът, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека е излязъл от ареста. Роднини, близки и приятели на момчето блокираха за кратко кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман" с плакати: „Справедливост за децата ни” и „Децата ни имат право да живеят”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Протестът прерасна в шествие, което стигна до Министерство на правосъдието. Там гражданите замеряха със стотинки сградата на ведомството и заявиха, че в петък сутрин ще затворят кръстовището на бул. „Витоша” и ул. „Алабин”. А ако не получат среща с министъра на правосъдието, ще продължат всеки ден да блокират улици и булеварди, докато не бъдат чути.

Инцидентът стана на 2 септември в София. Тогава кръвната проба на шофьора показа 2,1 промила алкохол.

Във вторник Софийският градски съд реши, че шофьорът, макар че се е качил зад волана след 6 изпити бири и е превишил скоростта с 50 км/ч над допустимото, не трябва да стои в ареста, а може да изчака правосъдието вкъщи.

Шофьорът, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека в София, излезе от ареста

„Не сме запознати с определението, тъй като не сме страна по него. Страна са обвиняемият и прокуратурата. Следственото производство не е приключило, все още се води разследване. Целта на задържането под стража не е наказание. То е на следващ етап. Целта е обвиняемият да не възпрепятства следствените действия, да не се скрие, да не извърши друго престъпление. Българската съдебна система не работи в полза на обществото и на жертвите”, заяви бащата Красимир Арсов.

„След 2 септември съм в потрес от това, което виждам. При всички ПТП-та с тежък край има една и съща системност и повторяемост – превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, неспазване на предимство”, смята бащата.

„Това, че е с електронна гривна, значи, че не може да излиза от дома си. Но всеки може да го посещава и той спокойно може да въздейства”, заяви майката Николина Петкова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase