112 милиона гласуват за държавен глава в продължение на три дни

В Русия започнаха избори за президент с предизвестен край според експертите и проучванията. Владимир Путин със сигурност ще спечели пети мандат начело на страната и се очаква да управлява нови шест години, сочат всички прогнози. Ако има нещо неизвестно, то е колко руснаци ще откликнат на призивите на опозицията в изгнание за протест в последния изборен ден.

Повече от 112 милиона души в Русия и извън страната имат право на глас. Кандидатите са четирима, но само един от тях е истински и предизвестеният победител.

Путин напът към петия си мандат начело на Русия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Владимир Путин е на власт вече 24 години, по-дълго от когото и да е друг управник след съветския диктатор Йосиф Сталин. Руските социолози вече прогнозираха, че Путин ще получи над 80% от гласовете. Може би единственото предизвикателство пред Кремъл е да осигури възможно най-висока избирателна активност, за да определи вота като легитимен.

„Жизнено важно е да подчертаем нашето единство и решителност и да продължим напред заедно. Всеки ваш глас е ценен и значим. Затова ви призовавам да упражните правото си на глас”, заяви руският президент Владимир Путин.

Тримата негови съперници не само, че нямат шанс, но и показват, че са приятелски настроени към Кремъл. Кандидатите, които говореха срещу войната в Украйна, не бяха допуснати да се явят на изборите.

14 загинали и десетки ранени при руска атака срещу Одеса

Откакто е начело на Русия, Путин методично затяга хватката си върху властта. Най-големите му критици са или мъртви, или в затвора, или в изгнание. Сред руснаците преобладават разнопосочни мнения – от апатия до бурно одобрение. „Не очакваме нищо добро, всичко ще бъде лошо, както по старому”, каза жителят на Москва Владимир.

Гласуването ще продължи до неделя, а в окупираните украински територии назначените от Москва власти принуждават хората да гласуват от седмица насам. Опозицията в изгнание призовава руснаците да протестират срещу изборите, като се съберат пред избирателните секции по обяд в неделя и покажат, че не подкрепят Путин.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase