Техниката генерира разходи, тъй като трябва да е включена в електричеството

Скъпа и изправна, но неизползваема медицинска техника събира прах в поликлиники в цялата страна. Десетки преносими рентгени, подсигурени с евросредства по време на пандемията, са доставени в ДКЦ-тата преди няколко месеца, но законова наредба не позволява те да влязат в употреба.

В четвъртък стана ясно, че подобен проблем има във Варна. Оказа се, че съществува и в Стара Загора и Казанлък.

„Надявам се при промяна на някои административни разпоредби, които са в ресора на Агенцията по ядрено регулиране и Министерството на здравеопазването, да се подредят малко нещата и да потръгнат”, заяви д-р Станимир Андонов, управител на ДКЦ-I в Стара Загора.

Поликлиника във Варна получи рентген за 260 000 лв., но няма право да го ползва

Въпреки че не може да бъде използвана, новата техника генерира разходи, тъй като трябва да е включена в електричеството.

„Това е преносим рентгенов апарат с батерии, които, ако стоят много дълго време без енергиен заряд, ще се развалят. Те са почти една втора от цената”, обясни д-р Андонов.

„Техниката е изключително съвременна. Това е програма на министерството за подпомагане на извънболничната помощ и центровете за трансфузионна хематология при справяне с кризи”, заяви д-р Красимир Пейчев, управител на ДКЦ „Районна Поликлиника”-Казанлък.

Д-р Пейчев обясни, че в поликлиниката, която той управлява, е направена операционна с девет легла за лежащоболни и тази апаратура би била в помощ.

„Нормативната уредба обаче е заспала някъде в 60-те години, някой трябва да я оправи”, заяви д-р Пейчев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase