„Измененията в Наказателния кодекс са нищо повече от политически популизъм”, допълни още юристът

Промените, свързани с отнемането на МПС, създадоха изключителен хаос в правоприлагането - те са неясни и хаотични, противоречат на основни принципи на наказателното право и показват незнание на законодателя. Ние, практикуващите, не можем да се ориентираме в Наказателния кодекс и да го приложим на практика. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” адвокатът Силвия Петкова.

По думите ѝ има случаи, в които прокуратурата не успява да докаже умишлено престъпление и съдът го оправдава. Същевременно може да осъди за непредпазливост, тъй като е по-лесно доказуемо. „Промените в Наказателния кодекс са нищо повече от политически популизъм. Законодателят би следвало да върви при определена концепция на наказателна политика, а не да се отговаря на общественото мнение след някои определени случаи”, заяви тя.

След като такси блъсна майка и детето ѝ: Защо случаят не се приема за престъпление

„Когато един водач управлява пиян чужда кола, съдът постановява в полза на държавата равностойността на автомобила. Това е невиждана в историята на наказателното право конструкция. Основанието и мотивите на това изменение са неясни. Изглежда сякаш законодателят е объркал конфискацията като наказание с отнемането като превантивна мярка. Второто няма поправителен характер, докато наказанието има - то цели деецът да бъде превъзпитан”, заяви адвокатът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.