Преди 60 години унгарският народ прави геройски опит да отхвърли комунистическата диктатура

Преди 60 години унгарският народ прави геройски опит да отхвърли комунистическата диктатура и да стане част от демократичния свят. Всичко се развива през 1956 година в Будапеща. На 23 октомври интелектуалци, студенти и всички, които са против разполагането на съветските войски на унгарска територия, излизат на митинг. Срещу тях е полицията и армията. В един момент мирният митинг прераства във въстание. 

В един момент от Москва казват, че ще изпратят допълнителни сили, за да може да бъде потушено напрежението.Така, започва „Кървавата баня”. По време на клането умират над 4000 души. След потушаването на въстанието започва Олимпиадата в Мелбърн.

"Срещу течението": Георги Мърков с голи ръце обезоръжава терорист на състезание в Швеция -1984
 
Три от държавите не се явяват в знак на протест заради събитията по-рано. Това са Испания, Холандия и Швейцария. Унгарците пътуват до Прага, тъй като летището в Будапеща е било затворено.

"ЗАБРАНЕНАТА ИСТОРИЯ": Руснаците, които се сражаваха на страната на Третия райх

Те са изключително бесни на съветската власт, но няма на кого да изкарат яда си, освен на съветския отбор по водно топка. Унгарците обаче измислят нещо. Преди двубоя на 6 декември  във водите на Мелбърн те решават, че всички ще говорят на руски, но ще ругаят през цялото време руския отбор. Влизат в басейна и започва щипане, скубане, удари. Юрий Попов удря Ерван Загор и му разкървавява главата. Зрителите нахлуват в басейна и започват да хвърлят предмети по руснаците. Събитието остава в историята като „кървавият мач”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase