Адвокатът им заяви, че Москва никога не е поставяла етикет "екстремист" на съпружеска двойка

Руски съд разглежда искане на прокуратурата да обяви журналист, който често критикува войната в Украйна, и неговата съпруга за екстремистка група, предаде „Ройтерс”.

Руски съд глоби мъж: Боядисал си косата в цветовете на украинското знаме (СНИМКА)

Говорителка на съдебната система в Санкт Петербург заяви в Telegram, че искът срещу бившия водещ на новините по руската телевизия Александър Невзоров и Лидия Невзорова е подаден от града "в защита на интересите на Руската федерация".

65-годишният Невзоров управлява канал в YouTube с близо 2 млн. абонати, в който често критикува войната в Украйна. Той и съпругата му са избягали от Русия през март 2022 г. и сега живеят в Европа.

Искът цели да се забрани "екстремистката дейност" на "сдружението" и да се предаде имуществото им на руската държава. Това заяви говорителката на съда.

Кремъл: Планът на ЕС да вземе приходите от замразените руски активи е кражба

Миналата година Невзоров беше осъден задочно на осем години от руски съд за разпространение на фалшиви новини за руската армия. Той заяви, че смята съдебния процес за ескалация на опитите на властите да го накарат да замълчи. "Сега съм подложен на изпитание по метод, който ще бъде приложен към всички напълно несъгласни свободомислещи хора, чуждестранни агенти и други врагове на режима на Путин", каза той в гласово съобщение за „Ройтерс”. "Дълго време се опитваха да преговарят с мен, за да спра да казвам истината за войната и деградацията на страната. Аз не се съгласих", добави той.

Зеленски позволи осъдени да служат в украинската армия

В списъка на Русия с екстремистки групи са включени талибаните, американският технологичен гигант Meta и това, което Москва нарича "ЛГБТ движение". Включването в списъка на практика забранява дейността на тези организации на територията на Русия и открива възможности за водене на наказателни дела срещу лицата, които се смятат за свързани с тях.

Русия осъди говорителя на Meta на шест години затвор

Агенцията, която отговаря за функционирането на списъка - "Росфинмониторинг", има право да замразява банковите сметки на повече от 15 000 души и организации, които носят този етикет.

Адвокатът на двойката Алексей Прянишников заяви, че Русия никога досега не е поставяла етикет "екстремист" на съпружеска двойка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: Пламен Йотински, БТА