Сигналът за инцидента е подаден в 19.49 ч. във вторник

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити при спасителна операция. Сигналът за инцидента бил подаден в 19.49 ч. във вторник на спешния телефон. Туристите заявили, че не знаят точното си местонахождение и разполагат с един мобилен телефон с нисък заряд на батерията.

Транспортираха с „Кугър“ тежко ранен турист от Рилските езера

Незабавно била осъществена координация между Планинската спасителна служба, местната пожарна, ЦСМП - Сливен, ОДМВР - Сливен и дежурни в община Котел и областната администрация.

От МВР обясняват, че благодарение на внедрената в „Национална система 112” разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) на територията на България, изгубените мъже били локализирани, а координатите на тяхното местоположение предадени на спасителните екипи. Организираната издирвателна акция, в която се включили планински спасители и екип на пожарната, приключила успешно половин час след полунощ. Туристите били открити в добро здравословно състояние и успешно изведени от планината.

Велосипедист е пострадал тежко в планина Мургаш

Услугата AML беше внедрена в „Национална система 112” в началото на февруари 2022 година. Тя е част от новите операционни системи на смартфоните, която автоматично активира местоположението на обаждащия се и го изпраща до спешния телефон в случай на инцидент, с което се оптимизира времето за реакция и оказване на помощ. Подаваната информация е достъпна само за операторите на спешния телефон и са спазени изискванията на националното законодателство по защита на личните данни и регулаторните изисквания e-Privacy DIRECTIVE и GDPR, допълват от МВР.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.