Тя притежава най-бързата поточната линия за бонбони в света

100 години от създаването на първата шоколадова фабрика в България - тази в град Своге. Любопитен факт е, че най-бързата поточна линия за бонбони в света е българска и се намира именно там.

В тази фабрика има тайна, пазена повече от 100 години. Как е направен първият млечен шоколад в България и как днес на пет континента посрещат шоколадови изделия направени именно там.

„Стигаме до доста екзотични места, изнасяме за Бразилия, за Казахстан”, посочи Анна Маринкова, директор на фабриката за шоколадови изделия в гр. Своге.

За Белгия, Швейцария, Америка, Ирландия, Грузия и къде ли още не – произведеният тук шоколад е тонове за денонощие. „Общото число на шоколада, който излиза опакован, е 50-60 тона на денонощие в силните дни, изнасяме по 20-25 камиона на ден. Миналата година произведохме малко над 30 000 тона”, допълва директорът.

Готвачът на звездите: От “Мишлен” до шоколади с вкус на бекон и черен чесън

Но ако върнем лентата 100 години назад ще видим тази картинка. Първият българин дръзнал да прави шоколад у нас. Велизар Пеев. „Млечен шоколад, първият в България, е направил Пеев. Мога гордо да кажа, че шоколад млечен продължава да се произвежда и днес. И рецептата е много специфична и много характерна”, казва Маринкова.

Години по-късно производството става по-сериозно. Жени, саморъчно опаковащи шоколад, мъже борещи се със старите и тежки машини. Толкова тежък труд, че шефовете на фабриката решават всеки служител да има право на малка награда – маникюр, прическа, обущар и стилист на работното място. Целият този ръчен труд обаче отдавна е в миналото. Фабриката в Своге се оказва първенец в света по най-бърза поточна линия за бонбони.

„Eдно от нещата, които са наистина впечатляващи и с които България може да се гордее, е че точно тук е най-бързата поточна линия за опаковане на бонбони в света. Произвежда и опакова по 600 бонбона в минута. Никъде другаде по света няма да видите такова нещо и си е повод да сте наистина горди”, допълни Марина Хадрович, управляващ директор на фабриката в Своге за България и Източна Адриатика.

„Уонка“: Класическата история на Роалд Дал с Тимъти Шаламе излиза по кината

Близо 500 служители планират и контролират всяка стъпка от производството до опаковките. От тук излизат над 170 различни продукта. И чуждите компании, които искат да направят нещо ново и различно, оказва се, звънят първо в Своге. „Дайте го на българите!” Така казват. Защото българите намират решение на всяка сложна задача”, отбелязва Хадрович.

„Никога не си задават въпроса на кой точно трябва да го дадат, те са сигурни, че трябва да го дадат на фабриката в Своге, защото тя, която може всичко”, добави Маринкова.

Точно Анна Маринкова е човекът, който е дал 20 години от живота си тук. И преди да стане директор е била стажант- в лабораторията, където се тествал шоколада. И не, това че цял ден работи с шоколад, не я накарало да го намрази.

„Въпреки че съм 20 г. служител в компанията, аз съм от тези непоправими фенове на шоколада, които не спират да се възхищават на това удоволствие. Шоколадът за мен е магия, защото отвъд това, че той е много фино изкушение за всеки един от нас, аз всеки път когато видя шоколад, го гледам с това професионално око на това как е направен, в колко стъпки и колко хора стоят зад цялата тази магия”. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!