Двете страни чувствително се различават в отделените за малчуганите средства

Въпреки, че до новата учебна година ни делят няколко седмици, вълненията и подготовката за нея скоро започват.

В Германия обаче, в някои провинции, първият учебен ден се състоя през изминалата седмица. Кореспондентът на NOVA Натали Пашева изпрати сина си Теодор в първи клас.

Според германците раница за училище трябва да се купи възможно по-отдавна, защото иначе ще бъдат изкупени и изборът намалява. Подобно на България и в Германия препоръките са при избора да се има предвид раницата да е с ергономичен и подсилен гръб. Цените в магазина варират между 250 и 300 евро, но трябва да се има предвид, че в цената е включена гаранция, както и торбичка за екип за часовете по физическо, плат, пазещ раницата при дъжд, несесери и светлооразителен плат.

Хиляди ученици с онлайн обучение заради опасни училищни сгради във Великобритания

Раницата, която Натали избира, струва 269 евро, като обикновено децата носят една и съща раница до четвърти клас, преди да започнат със следващия етап от училищното си образование.

След като най-скъпият аксесоар е купен няколко седмици преди старта на новата учебна година, се купуват буквара, който струва 25 евро, тетрадката по математика с цена 10 евро, а останалите материали струват около 70 евро.

В Германия има и нещо много важно, което всеки първокласник носи на първия си учебен ден. Фуния с подаръци, в която всеки родител сам решава какво да сложи. Цените варират от 10 евро като е възможно да достигнат и до 50 евро. 

Така общо след инвестирани около 390 евро, Натали и синът ѝ са готови за новата учебна година.

В Англия голямото пазаруване за учебната година вече е в ход и проучване показа, че родителите ще похарчат около 100 паунда, за да подготвят детето си за връщане в клас. 

Как преминава един учебен ден в подземното училище в Харков (ВИДЕО)

Новата учебна година ще започне в началото на септември. Магазините и дори супермаркетите са пълни с всевъзможни дрехи и учебни пособия. На места те се продават с големи намаления от 50-70%. 
Всъщност родителите са доста облекчени. Единственото задължение, което имат, е да купят ученическа униформа, спортен екип и обувки за детето си. Всичко останало то получава безплатно от учебното заведение. 

Интересно е, че децата в началния етап от образованието си до 12-годишна възраст нямат и учебници. Те учат от това, което учителят им преподава в клас и от книги, които вземат от училищната библиотека. Тетрадките, на които пишат, също се получават от училището. Те стоят в класната стая през годината, което обезсмисля и купуването на скъпа, ученическа чанта.

Така че разходите не са големи. Проучване показа, че родителите ще похарчат около 102 паунда за подготовка на детето си за учебната година или 235 лева. Дори хората, които са на минимална заплата, спокойно могат да изкарат тези пари за ден и половина работа. Но заради икономическата криза все повече семейства трудно събират тези пари. Затова общинските съвети и неправителствени организации правят базари за униформи втора ръка и подпомагат по различен начин по-бедните семейства.

Първото училище бункер в Украйна отваря врати (ВИДЕО)

Изискването за униформа не е случайно. Смята се, че тя решава много проблеми. На първо място усещането на детето, че е част от общност. След това премахването на неравенството между бедни и богати деца, и уклона им към скъпи, маркови дрехи.

Друг голям проблем е училищния обяд. По принцип той е безплатен само за децата от социално слаби семейства и тези до 9-годишна възраст. Останалите родители трябва да плащат около около 2 паунда и 50 пенса на ден, което също се оказва предизвикателство за все повече хора през последните години. И те пакетират суха храна от къщи за децата си.

Лондонският кмет издаде заповед всички деца да получат безплатна, топла храна, за да е сигурно, че се хранят здравословно и, че още един фактор за неравенство, е премахнат. Той призова и останалите си колеги да сторят същото, за да подпомогнат британската образователна система.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase