Профилите на американеца в социалните мрежи показват пристрастията му към Украйна

Американецът Райън Уесли Раут беше обявен като заподозрян за опит за убийство републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп във Флорида, предаде Би Би Си.

Преди минути обвиненият се яви в съда. За момента са му повдигнати две обвинения за притежание на огнестрелно оръжие.

Нов опит за покушение срещу Тръмп, нападателят е заловен

Как е действал Раут

Раут е родом от Северна Каролина и е прекарал по-голямата част от живота си там. Последно е живял в Хавай. Той е заподозрян, че е отишъл в "Голф клуб Тръмп" във Флорида в неделя, въоръжен с пушка. ФБР откри оръжие и мерник, две раници и камера от храсти в комплекса, където се е криел стрелецът.

Въпреки че Рут успява да избяга с колата си, той изглежда е бил забелязан от свидетел, който е направил снимка на автомобила. За номера на колата е подаден спешен сигнал. Шерифът на окръг Палм Бийч каза, че двама служители са намерили автомобила на Раут 45 минути, след като оръжието е било намерено на голф игрището.

Какво разкриха социалните мрежи за заподозряния стрелец

В социалните мрежи Раут призовава чуждестранни "бойци" да заминат в Украйна и да се бият срещу руските сили. „Идвам в Украйна от Хаваите, за да се боря за вашите деца и семейства и демокрацията. Ще дойда и ще умра за вас“, се казва в публикация на X, според американския партньор на BBC, CBS News.

В момента профилът на предполагаемият стрелец е неактивен и тече разследване.

Според американските медии в неговия профил е имало също пропалестински, протайвански и антикитайски съобщения, включително твърдения за китайска „биологична война“ и препратки към вируса COVID-19 като „атака“.

CBS съобщи, че Раут написал в друга публикация, че републиканецът е бил неговият избор през 2016 година, но и че той „се влошава и разпада“ и продължава: „Ще се радвам, когато изчезнеш (за Тръмп)“.

Раут също се обръщал многократно към президента Джо Байдън и вицепрезидента Харис да се срещнат с жертвите на стрелбата в Бътлър, Пенсилвания, когато беше направен друг опит срещу Тръмп през юли.

Каква е връзката на Раут с Украйна

Раът заявил пред New York Times през 2023 година, че иска да подпомогне военните усилия в Украйна и се стреми да наеме афганистански войници, които са избягали от талибаните. В телефонно интервю за вестника той казва, че десетки войници са заинтересовани и че планира да ги премести от Пакистан и Иран в Украйна, дори и да е незаконно. „Вероятно можем да закупим някои паспорти през Пакистан, тъй като това е толкова корумпирана страна“, каза той.

Зеленски: Радвам се, че Доналд Тръмп не е пострадал

Раут също казва пред американското издание, че по това време е бил във Вашингтон, за да се срещне с американската комисия за сигурност и сътрудничество в Европа и да настоява за повече подкрепа за Украйна.

Публикация във Facebook от юли гласи: „Войници, моля, не ми се обаждайте. Все още се опитваме да накараме Украйна да приеме афганистански войници и се надяваме да получим някои отговори през следващите месеци… моля, имайте търпение.“

Украинският международен легион на чуждестранните доброволци отрече да има каквито и да е връзки, а други украински официални лица се дистанцираха от него. Президентът Володимир Зеленски осъди политическото насилие.

„Играта с огъня има своите последствия“, каза говорителят на руското правителство Дмитрий Песков в коментар, цитиран от агенция "Ройтерс".

Има ли криминално досие

Рут е обвинен и осъждан за множество углавни престъпления в окръг Гилфорд в Северна Каролина между 2002 година и 2010 година, съобщи CBS.

През 2002 година той е обвинен в притежание на оръжие за масово унищожение. Записите показват, че той е обвинен в престъпления, включително блъскане и бягство, съпротива при арест. Предполагаемите му престъпления включват още шофиране с отнета книжка, притежание на крадени вещи и катастрофа с моторно превозно средство.

Бившият съсед Ким Мънго, който описва г-н Рут като „мило сърце“, каза, че федерални агенти веднъж са нападнали имота на г-н Рут.

Тя твърди, че той е държал „купища откраднати вещи и други“ в дома си. И тя каза, че е видяла Рут и семейството му да стрелят с оръжия на открито.

Репортер: Ясен Дараков

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Би Би Си