Зам.-кметът по финанси и здравеопазване отбеляза стъпките, които следват, за да се укрепи надлезът при бул. „България“

В събота от Агенция „Пътна инфраструктура“ предупредиха, че може да се стигне до въвеждането на винетки за преминаване по Софийския околовръстен път. Причината - задължения по договор за поддръжката на републиканската пътна мрежа.

АПИ отправят и критики към Столичната община, че пет месеца не се решава проблемът с надлеза при бул. „България“. От своя страна кметът Васил Терзиев каза, че държавни институции се използват за политически цели.

Според председателят на АПИ причината за проблема е неподписано от 2 години насам споразумение между пътната агенция и Столичната община. 

„Въвеждането на винетки е хипотеза. Надявам се, съвместно със Столичната община, да решим този проблем възможно най-бързо и да подпишем споразумение за тези винетки“, заяви председателят на УС на АПИ Йордан Вълчев.

Причината за острия тон между институциите, по думите на Вълчев, е отказът на СО да подпише споразумение за поддържане на участъците от републиканската пътна мрежа, които са в границите ѝ. „А има такова подписано, например, с Община Варна“, поясни той.

АПИ: Възможно е да се въведат винетки за Околовърстния път в София

Става въпрос за около милион и половина, които АПИ твърди, че ѝ се дължат. От Общината обаче казват, че винетки няма как да бъдат въведени, заради решение на Министерски съвет. 

Заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев заяви, че за използването на републиканската пътна мрежа на територията на Столичната община не се дължат винетки. „Общината в момента има сключено споразумение за текуща поддръжка на републиканската пътна мрежа. Предприели сме необходимите действия по обследване състоянието на моста“, каза зам.-кметът.

Общинската администрация държи първо да бъде изяснено за кои пътища в София отговаря тя и за кои АПИ, за да е ясно кой, какво и на кого дължи. 

„Изключването на таксите важи за урбанизирана територия, а СО има пътища, които са извън нея“, отвърна Вълчев.

Василев отбеляза стъпките, които следват, за да се укрепи надлезът при бул. „България“. Той уточни, че до средата на октомври съоръжението ще бъде ремонтирано. 

Шофьори споделят, че въвеждането на винетки ще натовари много хората финансово и ще започнат да отбиват по малките улички. "И сега стават задръствания, но сега ще бъдат повече. Те хубаво искат винетки, но снимай дупките да видиш", смята Ангел Ангелов.

В момента за движение по Околовръстното шосе в София трябва да се плаща винетка за моторни превозни средства над 3,5 тона и автобуси. Ако се случи това, за което предупреждават от АПИ, всички останали автомобили също ще трябва да плащат.

От регионалното министерство обясниха за NOVA, че работната група заседава от месец, и поетапно се изясняват всички спорни моменти между двете институции и извън винетките и пътната мрежа.

Повече гледайте във видеоматериалите.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase