Тя се провежда в Южен Ливан

Поредна ескалация на конфликта в Близкия изток. Израелската армия съобщи, че е започнала „ограничена и локализирана” сухопътна операция срещу „Хизбула” в Южен Ливан. В изявление на армията, публикувано в X, се посочва, че целенасочените наземни рейдове са базирани на прецизна разузнавателна информация. Целите, според официалните данни, са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел.

Израел започна сухопътни операции в Ливан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Израелските военни потвърдиха, че през нощта са нанесли „прецизни удари” по няколко обекта за производство на оръжия и инфраструктура на „Хизбула” в южно предградие на Бейрут, смятано за крепост на подкрепяната от Иран групировка. 

Часове по-рано стана ясно, че Израел е информирал Вашингтон за извършването на ограничени сухопътни операции в Ливан. В понеделник израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че следващата фаза на войната по южната граница на Ливан ще започне скоро и има за цел завръщането на израелците, избягали от ракетите на „Хизбула”.

„Според мен има само малка вероятност израелците да успеят да проникнат, защото съпротивата остава силна. Хасан Насрала може да си е отишъл, но има хиляди други като Хасан Насрала”, заявява Фади Маатук, жител на Бейрут.

„Положението в Ливан е много лошо. Всеки ден бомбардират Бейрут. Много е трудно да се прави каквото и да било, няма работа, няма сън, няма нищо. Опитвам се да напусна страната, но е трудно да се намери билет. Купих си билет и дойдох в Кипър. Посланието, което искам да предам на света, е, че ние сме хора на мира, наистина обичаме да живеем, просто искаме мир и това е всичко”, заяви Мохамад Шаабан, жител на Бейрут, пристигнал в Ларнака.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase