Шофьорите искат за въвеждане на бонусна система

Работници от столичния градски транспорт излязоха на протест пред общината днес. Причината, по думите им, е неизпълнение на подписаното споразумение от страна на кмета на София Васил Терзиев за въвеждане на бонусна система за шофьорите от 1 октомври.

Транспортните синдикати в София твърдят, че на последните протести за по-високи заплати в сектора е било обещано бонусната система да бъде въведена от 1 октомври, тоест от миналата седмица. Но тъй като това не се е случило, сега заплашват да спрат градския транспорт. Първо за час, а ако нещата не се променят и за повече.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

От Столичната община обясниха, че за да се случи това трябва да се направи актуализация на бюджета, като това може да стане на 14 ноември, а бонусната система да се въведе със задна дата. Шофьорите обаче настояват план сметката да се актуализира още другата седмица.

„Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път“ - по този начин шофьорите от Столичния автотранспорт определиха споразумението, подписано месеци по-рано с кмета на София Васил Терзиев.

Според тях намерението на Столичната община да въведе бонусната система за служителите от догодина е опит да се тушира ново искане за увеличение на заплатите. „Ако има предложение догодина за увеличение на заплатите, тази бонусна система да се случи догодина. И да кажат: „Ето, ние ви увеличихме заплатите“. Оттук насетне какво искате“, каза протеститращ.

Причината транспортните синдикати да се чувстват излъгани било и медийно участие на представител на Столичният общински съвет. „Тази бонусна система ще влезе през 2025 година и ние нямаме съмнения. Сигурни сме, че това са техните цели“, посочи Иван Кирилов.

Според заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов обещанието на общината може да бъде изпълнено, но това трябва да стане през актуализация на бюджета. А отхвърлените миналата седмица 3 милиона лева са били с цел части и гориво за автобуси и не може с тях да се вдигат заплати.

Транспортните синдикати в София излизат на протест

„Само чрез актуализация на бюджета. Това, което беше казано, че е било отхвърлено такова решение, то няма как с решение за отпускане на средства за резервни части и за горива да се вдигат заплатите. Ние ще си спазим споразумението“, твърди Павлов.

Столичната община обещава още на 14 ноември да се актуализира план сметката, но от транспортните синдикати настояват това да стане другата седмица на извънредно заседание на Столичния общински съвет. Иначе щели да спрат градския транспорт още на другия ден - в петък, на 18 октомври.