Как се приготвя ястието
Буябес е гъста, но изтънчена супа от риба, произлизаща от средиземноморското крайбрежие на Франция. За разлика от повечето други рибни супи, зеленчуците не се варят, а се запържват предварително.
Обикновено се приготвя в големи количества от няколко вида риба - морски змиорки, риба скорпион, морски таралежи, миди, октопод. Първоначално се е готвила директно на брега на морето от непродадените риби от улова. Според легендата богинята Афродита е поднасяла всеки ден на мъжа си Хефест порция буябес.
Студенти създават храна на бъдещето във Варна
Днес оригинална буябес се предлага само в няколко провансалски ресторанта и една порция достига до 150 евро. Поднася се с препечена франзела, която се маже с чеснова паста. Бульонът и рибата се сервират в отделни чинии. Важно е рибата да е прясна. В бульона се слагат резене, чесън, лук, домати и мащерка. Добавят се и доматена паста, семена от резене, шафран на прах и на ивици, чили, зехтин, сол, пастис дю прованс за деглазиране и бяло вино.
Всички съставки, заедно с рибата, се слагат в дълбока тенджера и се готвят поне 3 часа. През 1980 г. месни готвачи са създали правилник за приготвяне на оригинален буябес. Много готвачи се опитват да се придържат към него, но промените в климата са пречка.
Повече гледайте във видеото.
Редактор: Калина Петкова