Заподозреният е арестуван четири часа, след като отмъкна пари от пощата

Задържаният 34-годишен мъж за грабежа на пощата в Катуница е арестуван само четири часа след извършването на престъплението. Името му е Васил Николов и е намерен пиян в изоставена къща в селото. Това стана ясно на брифинг на Районна прокуратура - Пловдив и ОД на МВР - Пловдив.

"Очакваме лицето да изтрезнее, за да го запознаем с правата му", заяви говорителят на прокуратурата Атанас Илиев.

Как маскиран задигна пенсиите на хората от Катуница

"За тези четири часа в полицията е извършен огромен обем работа -  направени са пет огледа, открита е гилза, пистолетът, пощенска торба с открадната сума и следи от извършителя. Разпитани са петима свидетели, иззети са и мирисови следи с куче. Приобщени са записи от видеокамери, които са запечатали маршрута на нападателя. Извършва се и шести оглед, при който се фиксира следа от стъпка”, каза още Илиев.

Открадната сума - 3120,34 лв., които са били за пенсии, е възстановена. 

Въоръжен грабеж в Катуница

34-годишният Васко е действал сам, не е имал съучастници, казват от държавното обвинение. По време на грабежа в пощата е имало трима души - служителката и две жени, които чакали да получат пенсиите си. Нападателят стрелял с газовия пистолет в земята, за да ги сплаши. Няма пострадали.

Задържаният има криминално досие, включително и висящо наказателно производство, посочиха още от прокуратурата.

Нападната служителка все още е в шок. Тази сутрин отива на работа в пощенския клон с притеснение. Твърди, че бегло познава задържания нападател.

„Не го разпознах. Беше с маска, със слънчеви очила. Нахлу при мен и каза само „давай!” и насочи пистолета към парите”, спомня си Весела Димитрова.

На вратата нападателят се сблъска с мъж, който ексклузивно първо по NOVA разказа за срещата.

„Чух изстрел. При самото разминаване видях, че човекът държи пистолет и торбичка някаква. Вървеше си много спокойно човекът, аз даже помислих, че е дрогиран  и тръгнах след него”, разказва Иван Станков, свидетел на обира.

„Профилът на този човек е човек, който не желае да работи, мързелив, човек, който злоупотребява с наркотици, алкохол в големи количества. Криминално проявен за кражби, последно задигна телевизора от пенсионерския клуб в село Катуница”, казва кметът на селото Красимир Юруков.

„ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА”: Обраха мъж, докато сменя срязана гума на колата си

Газовият пистолет, който е ползвал при обира, е открит край реката на Катуница. Ловната дружинка, която се включи в помощ на полицията при обхода на реката, открива съмнителен мъж, който имитирал, че е рибар. Полицаите установили, че е съучастник на крадеца.

„Бивш военен с доста голямо криминално досие, който се предполага, че е помагал на този другия човек”, каза Васил Петлешков, който е член на ловната дружинка.

Пощенската станция днес възстанови дейността си и от следобедните часове ще раздава пенсии, а служителката ще се бори да превъзмогне шока.

По закон извършителят го заплашва затвор от 3 до 10-години. 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.