Две момчета са осъдени на смърт. Няколко дни по-късно са разстреляни за назидание...

Един от най-големите банкови обири в историята на България е станал преди близо 30 години в Хасково.


Макар и без заложници, престъплението е довело до смъртта на двама мъже - крадците, които са разстреляни за назидание.


В една априлска вечер през 1984 година двама маскирани млади мъже задигат от служебен автомобил превозваните към банката 183 000 лева - престъпление, разтърсило цялата държава. Банковият обир е бил изключително добре обмислен. Всеки детайл е бил предварително планиран.


Бащата на единия от крадците е бил милиционер и точно заради това са знаели как да подготвят удара и да заличат следите.

Тогава двамата нападатели дори и не подозират, че удряйки милиционера подписват смъртните си присъди.


Нечуваното за онези години престъпление вдига на крак всички възможни служби - милиция, военни и Държавна сигурност. Градът е блокиран, но случаят е разплетен благодарение на паднал косъм от перуката на единия крадец.


Откраднатите пари са открити заровени в двора на вилата на единия обирджия. Процесът за обира е публичен. Освен за грабежа, е повдигнато обвинение и за опит за убийство на милиционер.


Макар и с първоначална присъда от 20 години затвор, двете момчета след това са осъдени на смърт. Няколко дни по-късно Стефан и Веселин са разстреляни за назидание. Случката разтърсва целия град.


По ирония на съдбата някогашният шеф на криминалната милиция в Хасково днес е охранител в клона на "Инвестбанк" в града. Той познава добре ранения охранител в Сливен, тъй като заедно са изкарали спецкурс по банкова охрана. Според Митев сигурността във финансовите институции е на много добро ниво.