Текстът беше приет с 269 срещу 161 гласа...

В САЩ Долната камара на Конгреса подкрепи споразумението между републиканци и демократи за вдигане на тавана на американския държавен дълг и съкращаване на държавните разходи. Текстът беше приет с 269 срещу 161 гласа.


Днес е гласуването в Сената, след това документът трябва да бъде финално одобрен с подпис от президента. 
Дебатите в Камарата на представителите продължиха час и половина и бяха твърде напрегнати, въпреки че вотът беше по-скоро формален. Мнозина конгресмени демократи изтъкваха необходимостта за повишаване на данъците за най-богатите американци и големите корпорации.


Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с над 2 трилиона долара на три етапа, за да се даде възможност на Съединените щати да получават заеми и да изплащат дължимите суми до 2013 година.
Днес изтича крайният срок, в който Конгресът трябва да предприеме действия, за да се избегне обявяването на неплатежоспособност.


Вотът в Камарата на представителите беше изключително емоционален и заради завръщането на депутата-демократ Даниел Гифърдс, простреляна в главата при атентат през януари,  при който бяха убити общо шест души, а 13 бяха ранени. Гифърдс беше посрещната с бурни аплодисменти от колегите си и от двете партии.


Няколко минути след гласуването тя написа  в страницата си в Туитър: \"Капитолийският хълм изглежда прекрасно. Горда съм, че се върнах на работа\".