15 години богослов снима забравените крепости и светини на българските дух и история

Докато работната седмица е още в разгара си, софиянци могат  да планират излетите си за години напред. Посоките са във фотографската изложба на Светослав Стоянов.

Вече близо 15 години богословът Светослав Стоянов снима забравените крепости и светини на българските дух и история. Спечеленото от своите фотоалбуми влага в труд - за да остане какво да снимаме всички ние, тръгнем ли по неговите стъпки.

Когато тръгнал да търси Мисловищичкия манастир, пред него се изправили непроходима гора и бърза река. Те обаче не го спрели. Резултатът - кметският наместник на село Велиново не спира да благодари на Светльо, че е запалил местните хора да възстановят пътя, а самите те непрекъснато питат кога Светльо ще се върне.

В момента се събират пари, за да бъде възстановен старият коларски път до манастира.

А в манастира, най-напред трябвало да спаси престола, да не падне в изкопа на иманярите. Хората направили курбан и събрали пари, поне за част от покрива.

От Софийската митрополия пък предложили да дават на Светльо по 100 лева на месец, като заплата. Той предпочел да му събират парите и да ги вложат в манастира.

Историята звучи едва ли не като приказката за неволята, в която всеки вика неволята, а всъщност силата е вътре в нас. Именно това е посланието на всяка от снимките на Светльо от всички кътчета на България. И в забързания град то намира последователи.

Вижте повече във видеото.

Репортер: Рада Богданова