Всичко започва с негов личен проект за каменни книги, в които изписва стихове на 7 български автори...

Пловдив символично си върна седмия хълм. Разрушеното преди приблизително век марково тепе отново може да се види в нов облик в центъра на южния град. Проектът "Седмият хълм" е дело на пловдивски художник.

 

Дори и да четем през ред биографията на Атанас Хранов, впечатление прави силното присъствие на родния Пловдив в творчеството му. Вдъхновението от града и преживяното в него не се изчерпва обаче само с отражение в работата му, а и в желанието на художника да запази историята на града за поколенията.

 

„В един момент Пловдив се оказа с шест тепета и на мен ми хрумна идеята, че ако трябва да се възстанови седмият хълм или седмото тепе, то не но трябвало да стане физически. Много по-красиво е, когато стане със средствата на изкуството и това да е един хълм, който да е на влюбените, на красивото, ако щеш и на желанието да живееш свободно и щастливо", каза той.

 

Всичко започва с негов личен проект за каменни книги, в които изписва стиховете на седем съвременни български автори. Когато решава да пренесе проекта в централната част на Пловдив, подкрепата не закъснява.

 

„Този проект мина през общинския съвет без нито един глас против. Беше подкрепен от всички политически сили в нашия местен парламент, които никак не бяха в добри отношения", допълни Атанас Христов.

 

Проектът кръщава символично "Седмият хълм", а той представлява покриване на градинката в центъра с каменни павета в концентрични кръгове. Между тях с чугунени букви и слитъци изписва имената на видни български автори, творили в Пловдив,  и части от техните произведения, създадени също в града под Тепетата.

 

„Това не е механично изброяване на едни имена. Живите цитати от техните произведения, които са писани в града, умишлено са сложени до пейките така, че хората като седнат да могат да почетат нещо", коментира художникът.

 

С проекта си Атанас Хранов иска да докаже, че градът е бил жив, важен и че въпреки разрухата ще продължава да бъде такъв: „Много често духът е по-силен от материята. Може да се направи един хълм само от дух", обобщи той.

 

Репортер: Марина Цекова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.