Експозицията се нарича "Човекът и конят в едно цяло – красотата на Кентавъра" ...

В една от най-престижните зали на прочутия Музей на конната цивилизация в Йокохама, Япония, днес беше открита изложба от скулптури и акварели на министъра на културата Вежди Рашидов.


Поканата за изложбата е отправена отдавна от музея. Българският министър е на частно посещение в Япония именно за откриването на мероприятието.


Експозицията е от пет скулптури и 17 акварела и се нарича "Човекът и конят в едно цяло – красотата на Кентавъра". Организатор на изложбата е известната изкуствоведка Ясуко Хамада.


"Вежди Рашидов нареди България на най-високите върхове на световната скулптура и за нас е чест, че днес откриваме негова изложба в Музея", казаха в официалните си слова президентът на Фондацията на Музея на конната цивилизация Мицунобу Хатаяма и директорът на музея Масуми Суедзаки.


Почетният консул на България в Япония Хисаши Накаяма поздрави специално министъра. Българският посланик в Япония Любомир Тодоров цитира в словото си прочутите думи на Сезар за таланта на Рашидов и допълни, че е щастлив да приветства един държавник в областта на културата и великолепен скулптор, какъвто е Вежди Рашидов.


"Щастлив съм, че можах да откликна на отдавнашната покана на Музея и да покажа тук свои творби. Преди четиридесет години нарисувах за първи път кон – Кентавър, и тази тема съпътства цялото ми творчество и досега", каза министъра пред събралото се множество.


Рашидов сподели, че Кентавърът в творбите му идва от знака на неговата зодия.


Присъстващите с интерес научиха, че първото ни знаме е конска опашка.


Тази есен в София предстоят традиционните Дни на японската култура.