Научният съвет на Института за исторически изследвания при БАН взе решението с мнозинство..

 

Научният съвет на Института за исторически изследвания при БАН с голямо мнозинство взе решение църквата-костница "Св. Неделя"в Батак да запази автентичния си вид, съобщиха от БАН.

 

В становището на Научния съвет се казва: "На заседанието си от 8 май 2012 г. Научният съвет на Института за исторически изследвания при БАН разгледа писмото на Министерство на културата във връзка с промените, направени в църквата-костница "Св. Неделя" в Батак. Научният съвет на Института за исторически изследвания смята за основателна преценката, че смяната на предназначението на Старата църква в Батак, от музей в действащ храм, е съвършено неприемлива. Научният съвет се обявява за запазване автентичния вид на този така важен исторически паметник (недвижима историческа и архитектурна ценност с национално значение - Д.В. 1977) и за възстановяване на неговия музеен статут".

 

В своя декларация Пловдивският митрополит Николай заяви, че в църквата "Св. Неделя" в Батак богослуженията никога повече няма да спрат. Пред мощите на Светите баташки мъченици, ежедневно ще се отслужват вечерня, утреня и Божествена света литургия по начина, предписан от каноните на Едната Свята Вселенска и Апостолска църква.

 

В тази църква Светите тайнства венчание и кръщение няма да се извършват, заявява митрополитът. Неговата декларация е, както пише той: "Във връзка с продължаващата дискусия около статута на църквата "Света великомъченица Неделя" в гр. Батак ("Баташката църква"), ненужно подстрекавана от заинтересовани кръгове".