Условията за съхранение обаче се постигат трудно и проблеми в осигуряването им не липсват...


Изключително редки и ценни екземпляри на книги е съхранила Столичната библиотека. Най-старото издание, което могат да видят посетителите там е от 17 век.

По рафтовете на библиотеката има над 2500 ценни и редки книги. Сред тях най-старото издание е на автора Мавро Орбини – „История на славянското царство". Въпреки че се пази с изключителни мерки за сигурност, наш екип успя да се докоснем до книгата написана през 1601 година.

70 от страниците в нея са отделени на Българското царство. Липсата на средства е причина сега до библиотеката да стигат редки издания само след дарения. Точно по този начин до библиотеката стига и колекцията от уникални книги на Константин Стоилов, който е бил три пъти министър-председател на България.

Оказва се обаче, че малко библиотеки у нас могат да предложат нужните условия за съхранение на книгите, споделят специалистите. Умерената температура е от особено значение за добрия вид на документите. Иначе хартията старее по-бързо.

Средствата не стигат и за възстановяването на книжовното богатство. Реставрацията на една книга излиза около 2800 лева. В момента тече и процес, с който най-ценните издания трябва да бъдат качени в електронен вариант.

Според разчетите, зададени от Европейския съюз, до 2015 година българските дигитални книги трябва да са около 250 хил. Досега в този вариант са 35 хил. книги.

Репортер: Мария Димитрова