Красиви рокли, аристократични рединготи с папийонки са само част от атрактивната мода от началото на XXвек

 

На днешния ден на музейното дело в бъдещия музей на София - централната софийска баня се състоя модно ревю. В дефилето преобладаваха красиви ретротоалети от ачалото на миналия век, а не такива от последния писък на модата.

 

Представяме ви колекцията есен - зима 1920г.. Това сигурно е единственото ревю, което има за цел да покаже не последния, а първият писък на модата. 

 

Минути преди дефилето, нашият екип имаше възможността да заснеме ексклузивни кадри зад кулисите. Оказа се, че това, което е модерно в момента, е било актуално и тогава. Това са очната линия, яркочервеното червило и ружът на бузки.

 

Идеалът за красота век преди появата на Наоми Кембъл и Хайди Клум на подуима, е Лора Каравелова. Ето какъв е бил нейният стил: класически две части - корсаж и пола, изработена от кадифе и атлазена коприна, гарнирана с дантели.

 

Да хвърлим поглед и към мъжката линия и така модерния тогава редингот. Той се характеризира с издължено сако, което винаги се носи с бяла риза и папийонка. Допълнение към него е бастунът, който се носи или с цилиндър или с бомбе.

 

И понеже тогава не е имало конфекция, нито молове, дрехи като тези са били внасяни от европейските столици.

 

Облечени в тоалети от епохата на прабабите си са бяха студенти и ученици от София.

 

Кои са плюсовете и кои - минусите на тези дрехи? Плюсовете са, че са много красиви, от прекрасни материи, а минусите - че са много трудни за обличане споделиха студентите.

 

Репортер: Яна Николова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.